Meer over Formerum aan Zee

Verkennen van Formerum aan Zee

De grootste charme van Terschelling recreatie is zelfstandig op verkenning gaan. Met een lengte van bijna 30 kilometer en maximale breedte van 4 kilometer, bestaat het waddeneiland voor 80% uit duinlandschap en kwelders. Dit omvangrijke natuurgebied leent zich natuurlijk perfect voor fietsen en wandelen op Terschelling. De wandelpaden halen gezamenlijk een lange van 200 kilometer en op de fiets kun je 70 kilometer aan paden afleggen. Met Formerum aan Zee als startpunt start je midden in de natuur en kun je alle kanten op.

boschplaat-wandeling

Wandelen in Formerum aan Zee

Vanuit het Formerumerbos is het prachtig en gevarieerd wandelen rondom Formerum aan Zee. De wandelknooppunten zijn makkelijk te volgen en zo maak je bijvoorbeeld een tocht van 12 kilometer langs Lies, Hoorn en het Hoornerbos via het strand weer terug. Als vogelliefhebber kun je je hart ondertussen ophalen in natuurgebied Koegelwieck bij de ondiepe duinplas Liesinger Plas. Midden in de natuur waan je je alleen op het eiland en de uitkijkpunten gunnen je een wijds uitzicht over Terschelling. Aangekomen bij Formerum aan Zee ontdek je bij het vervallen hotel ’t Punthoofd bunkers en loopgraven die onderdeel zijn van de historische Atlantikwall. Voor de kleine verkenner is er een speciaal kabouterpad in het naburige Hoorn te vinden.

Ultieme Terschelling recreatie

Het oosten van Terschelling is in handen van de Boschplaat. Met bijna 10 kilometer aan wandelpad is dit beschermde Europese natuurreservaat hét uithangbord van Terschelling recreatie. Deze van oorsprong losse zandplaat is in de loop der jaren met Terschelling vergroeid. Vanaf Formerum aan Zee is de afstand tot het begin van de Boschplaat nog 13 kilometer. Om de wandelbenen nog enigszins te sparen is het verstandig om die afstand per fiets af te leggen. Het is ook toegestaan om het natuurgebied per fiets te verkennen, al zorgen de paden wel voor een uitdagende fietstocht. Bezoek je de Boschplaat tussen maart en september? Dan is het niet overal toegankelijk vanwege het broedseizoen van de ruim 60 vogelsoorten in het gebied.

Bonustip: Sinds 2015 mag het natuurgebied zichzelf officieel Dark Sky Park noemen, omdat de diepe duisternis prachtig zicht op de sterrenhemel mogelijk maakt. Ook zeker de moeite waard na zonsondergang dus!

Fietsen op Terschelling

Terschelling is met recht een fietseiland te noemen en Formerum aan Zee ligt aan de schitterende fietsroute die vanaf West tot aan Oosterend loopt. Bij Noorderlicht voorzien ze je met alle plezier van voor jou geschikte fiets! Fiets je de Badweg af richting het strand, dan kun je het fietspad tussen de duinen opdraaien maar ook het fietspand aan de zuidkant over de dijk is zeer de moeite waard. 

Uiteindelijk kun je vanaf de fiets genieten van alles wat Terschelling te bieden heeft. Met een fatbike kun je zelfs het strand op! Behoefte aan iets avontuurlijkers? Huur dan een mountainbike en trotseer één van de bospaden. Terschelling heeft geen officiële mountainbike-routes, maar er zijn genoeg onverharde paden inclusief hoogteverschil waar je lekker los kunt gaan!

fietsen-terschelling

Contact Formerumaanzee.nl

Een initiatief van Ongewikkeld – © 2020